Tips

[fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" last="yes" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" class="" id=""][fusion_title size=”1″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Tips [/fusion_title]Veel studenten bij CAI studeren via de werkgever. Deze stelt budget beschikbaar om werknemers opleidingen te kunnen laten volgen.

Wil je weten welk budget en mogelijkheden er zijn, ga dan eerst met je eigen lijnmanager in overleg. Deze weet van de hoed en de rand en de juiste procedure om te kunnen studeren via de werkgever. CAI kan wel in algemene termen advies geven over opleidingsmogelijkheden.

Budgetten en studie

Bij veel bedrijven en de overheid wordt gewerkt met lagen van studiekostenbeheer. De directe lijnmanager van een werknemer kan aan bepaald maximum bedrag aan studiekosten toekennen. Bij overschrijding van dat maximum bedrag moet een hoger liggende manager dit goedkeuren. Het lagenmodel kent voordelen omdat bij lage studiekosten snel een toestemming en budget te verstrekken is zonder risico op vertraging in bovenliggende beheerlagen. Bovendien geldt voor deze studiekosten veelal geen restitutieplicht waardoor de werknemer geen studieschuld opbouwt bij de werkgever. Een langere studie c.q. duurdere opleiding die de werknemer wil volgen wordt hierdoor soms opgedeeld.

Mogelijkheden

Bij veel bedrijven en de overheid wordt gewerkt met prefered suppliers. Zo ook voor opleidingen. Heeft een werknemer een opleiding gevonden in de markt die goed aansluit bij zijn wensen en /of kansen vergroot voor zijn functie/carriere of bijdraagt aan zelfontwikkeling, dan kan deze werknemer kijken of een van de prefered supplier opleiders deze opleiding aanbiedt.

Is deze opleiding zodanig kenmerkend dat deze niet te leveren is door een prefered supplier dan kan de werknemer altijd studiekostenvergoeding voor deze opleiding aanvragen bij de werkgever. Deze koers vergt van de werknemer wat meer inzet en voorbereiding omdat bij de aanvraag een goede onderbouwing moet worden gemaakt door de werknemer, waarom hij juist die specifieke opleiding wil volgen bij een bepaalde specfieke onderwijsinstelling of opleider. Een werkgever zal daar in beginsel welwillend tegenoverstaan omdat een organisatie graag wil dat medewerkers zich ontplooien, bij blijven op hun vakgebied en daardoor gemotiveerd en enthousiast het werk kunnen uitvoeren.
Wil je bij CAI studeren dan kunnen wij je helpen met een goede onderbouwing, neem daartoe contact op a.u.b. met één van onze studieadviseurs.

Startmogelijkheden

Als je als werknemer een studieaanvraag hebt gedaan bij de werkgever en deze is goedgekeurd volgt vaak een productnummer of ordernummer waaraan de studiekosten kunnen worden toeberekend. Veelal zijn dit nummer in SAP systemen.
Veel organisaties hebben een bureacratische structuur, waardoor beslissingen langs diverse lagen moeten. Dat kan vertragend werken waardoor een situatie ontstaat dat je al toestemming hebt van een directe manager,en studiebudget is toegekend, de opleiding binnen een week start maar er nog geen productnummer is! Formeel mag je dan niet met de opleiding starten van de werkgever zodat je een 3 tot 5 maanden moet wachten totdat de betreffende opleiding weer van start gaat.

Een oplossing die werknemers soms kiezen bij dreigende vertraging is om als particulier in te schrijven op de opleiding zodat als prive-persoon kan worden gestart. Hiermee worden privé-situatie en werksituatie correct gescheiden en kan de student starten. Als later de formele procedure bij de werkgever is afgerond wordt de prive-inschrijving in overleg met CAI op een vooraf besproken wijze geannuleerd. De werknemer kan dan formeel instromen halverwege de eerder gestartte opleiding en mist zo geen lessen.