Scholingsaftrekregeling

[fusion_builder_row][fusion_builder_column type="1_1" last="yes" spacing="yes" center_content="no" hide_on_mobile="no" background_color="" background_image="" background_repeat="no-repeat" background_position="left top" border_position="all" border_size="0px" border_color="" border_style="" padding="" margin_top="" margin_bottom="" animation_type="" animation_direction="" animation_speed="0.1" class="" id=""][fusion_title size=”1″ content_align=”left” style_type=”default” sep_color=”” margin_top=”” margin_bottom=”” class=”” id=””]Scholingsaftrekregeling[/fusion_title]Studeren in tijden van economische crisis is voor een bedrijf soms lastig aangezien het budget voor opleidingen veelal als eerste wordt verlaagd. Toch kan je veel van jouw opleidingskosten aftrekken als scholingsuitgaven van jouw inkomstenbelasting als deze studie of opleiding op uw (toekomstig) beroep betrekking heeft. Je moet dan wel bewijzen hebben dat je deze studiekosten uitgaven gemaakt hebt.

De volgende voorwaarden gelden:

 

Jij of jouw fiscale partner doet de uitgaven voor jouw studie.
De opleiding of studie is gericht op jouw beroep of toekomstig beroep.
Er is sprake van een leertraject; onder begeleiding of toezicht verwerven van kennis. Als de uitgaven hoger zijn dan de drempel van € 500. De uitgaven boven de drempel mag je aftrekken met een maximaal bedrag van € 15.000.

 

Als je voor je studie een bijdrage krijgt, bijvoorbeeld een vergoeding van je werkgever, dan moet je deze vergoeding eerst van de uitgaven aftrekken voordat je het aftrekbedrag berekent.

De volgende kosten mag je meetellen:

De afschrijving van een duurzame zaak behoort uitsluitend tot de studiekosten voor zover je die zakelijk gebruikt voor de opleiding of studie. Houd rekening met economische levensduur en restwaarde. Bijvoorbeeld laptops en printers e.d. kennen een levensduur van 3 jaar en een restwaarde van 10%.

Let op dat je de volgende zaken niet meetelt: rente op de studieschulden, uitgave voor levensonderhoud, reis- en verblijfkosten, uitgaven studiereizen, excursies en de kosten van je werkkamer/studieplek.

Kijk voor meer informatie op de aanvullende toelichting van de Belastingdienst of bel met de Belastingtelefoon naar nummer 0800 – 0543.