IPR & Acknowledgment statements
Hieronder onze cursussen.
Business analyse & informatie analyse
CBAIAP kent 3 niveau’s. Wil je sec kennis en inzicht maar niet zelf analyse uitvoeren, kies de foundation.WIl je wel leren hoe methoden en technieken zelf toe te passen, kies practitioner. De master en professional variant betreft practitioner niveau en kan worden uitgebreid met een praktijkopdracht inclusief opdrachtbegeleiding.
BPID is een cursus minstens zo zwaar als CBAIAP practitioner maar ook met focus op database analyse en strategische bedrijfsanalyse (we verwachten hier wel dat er al foundation kennis is bij de deelnemer).
Requirements Engineering
Requirements engineering omvat onder andere elicitatie, inception, elaboratie, conflictonderhandeling, analyse, specificatie vaardigheid en het managen van requirements. In agile omgevingen zal de requirements engineer anders omgaan met stakeholders en lichtvoetige technieken gebruiken waarbij we veel samenwerken met de stakeholders.
AREP is vergelijkbaar met CBAIAP, focus ligt nu op analyse en ontwerp in agile omgevingen. Zoek je bepaalde disciplines zoals bijvoorbeeld elicitatie en validatie, dan kun je een kleinere cursus kiezen die ingaat op deze discipline. De AREP opleiding omvat eenzelfde structuur als de CBAIAP opleiding (een foundation cursus en een practitioner cursus en combinaties) en gaat ook in op al deze disciplines.
Projectmanagement & Agile development
Projectmanagement betreft het operationeel managen van tijdelijke werkorganisaties door een projectmanager. Veelal zijn er de management lagen; stuurgroep, projectmanager en teammanager. Bij agile en bijvoorbeeld Scrum is er eigen management (self-management) en zijn we zelfsturend & samenwerkend bezig als een soort van professionele ad-hocracy. Toch moeten vaak traditioneel projectmanagement en agile-management samen gaan in een veranderingsproject.
De scrum master en product owner cursussen geven invulling aan proces- en product-dimensies bij een Scrum omgeving. Agile en Scrum foundation cursus doet dit ook maar kijkt ook naar Kanban en andere agile werkwijzen. De Professional Product Owner cursus focust meer op de product owner als alignment-rol tussen business en IT, dus als een ondernemer in de organisatie met eindverantwoording als Senior User voor het specificeren en gebruik van het product/de service om zo waarde voor de organisatie te creëren.
FPA is een manier om op basis van wensen en eisen al vroegtijdig een projectbegroting en productbegroting te maken qua uren inzet en kosten. Dit kan gedifferentieerd naar de technische fasen van systeem /product /service-ontwikkeling. Een mapping van functiepunten naar story points kan gemaakt worden. FPA kent twee stromingen, de normale aanpak en de Cosmic aanpak (welke eenvoudiger is te gebruiken en gebaseerd is op een IPO analyse, dus input en output bij processing).
Modeling & analyse technieken
Analyse heeft als doel een goede set van wensen en eisen (requirements en beperkingen) te vinden om een verandering in een organisatie of van een product/service te kunnen uitvoeren. We specificeren deze wensen in tekstuele vorm (functies/ procedures/ taakbeschrijvingen), scenario’s in use cases, user stories, of als modellen die we met verschillende diagramtechnieken kunnen visualiseren.
Modellen zijn veelal beter te begrijpen mits ze niet te complex worden want dan haakt de lezer af. De lezer moet ook de diagramtechniek snappen om een model te kunnen interpreteren. BPMN is een ontwerptaal met 3 diagramtechnieken, UML een ontwerptaal met 8 diagramtechnieken
CBPUMP kent 2 niveau’s. Wil je sec kennis en inzicht maar niet zelf modelleren en analyse uitvoeren met BPMN en UML maar wel de essentie van BPMN (de orchestration) en van UML (use case diagram, class digram en sequential diagram ) weten, kies de foundation. Wil je wel leren hoe methoden en technieken zelf toe te passen en de alle BPMN en UML diagram technieken kunnen begrijpen en toepassen, kies practitioner.
DMN en CMMN zijn aanvullende technieken om case management en decision management te kunnen modelleren. Deze technieken kunnen heel goed samen gaan met BPMN en UML. Met name om complexiteit van de modellen te verminderen door beslissingen met o.a. boxed-expressions en work-flow management apart te modelleren, maar hierbij wel te refereren naar de procesmodellen in BPMN of UML.
Zoek je specifieke BPMN of UML kennis, volg dan de foundation (2 dagen) of advanced (3 dagen) cursus voor zo een ontwerptaal. Wil je sec een overview, kies een eendaagse training.
Databases, SQL & Data Warehouses, data marts & BI
Data beheren wordt steeds belangrijker. Elke organisatie heeft een operationele database-laag om kleine, korte zoekvragen of informatieopdrachten van eindgebruikers te verwerken. Veelal transacties die kort duren en weinig data verwerken. Databases die dit soort transacties ondersteunen zijn meestal relationeel en als vraagtaal gebruikt men een SQL variant. De datamodellen/ informatiemodellen voor dit soort databases proberen overtolligheid van dataverwerking en databeheer te reduceren. We willen de actuele informatie opslaan en gebruiken.
Heel anders is het voor data warehouses en data marts. Hier verwerken transacties zeer veel data en worden ook historische gegevens benaderd. Snelheid van data-throughput is belangrijk. Daarom dikken we data in tot geaggregeerde data, zoals alle dagverkopen van een product (bijvoorbeeld 300 klanten op dag D voor een krat Heineken) samenvoegen 1 dagobject (Dag D; 300 kratten verkocht). Welke klant wat kocht is niet van belang dan. We willen dus juist overtolligheid van data zodat we een zoekvraag sneller kunnen uitvoeren. Dit betekent andere datamodellen, namelijk multidimensionale datamodellen zoals Ster, Sneeuwvlok of Constellations. Door effectieve data modellen en efficiënt datamanagement, kunnen de BI-gebruikers sneller hun data benaderen en analyses effectiever uitvoeren om het management te voorzien van informatie voor hun besluitvorming.
Business process management en modellering
Business Process Management en Busines Analyse verschillen niet zo veel. Ook de business proces manager zal strategisch analyse doen om te bepalen welke core-processen er zijn en welke support processen. Waardebepaling van processen is belangrijk, maar ook de haalbaarheid om een proces te implementeren of te blijven gebruiken door verbetering. De business proces manager zal interesse hebben in flexibiliteit van een proces en hoe processen samenwerken en onderling functioneren (time/ cost analysis). De business proces manager wil Lean gedrag en performance meten door Kritische Succes Factoren te definieren en KPI’s om die factoren te kunnen beheren. Een klantreis betreft een keten van processen die worden uitgevoerd “van klant – tot klant”. Met BPMN zal de business proces manager de klantreis inzichtelijk willen maken en hoe partijen in de value chain samenwerken en communiceren.
CBPMP kent 2 niveau’s. Wil je sec kennis en inzicht in business process management (zoals OCEB fundamentals) maar niet zelf modelleren en business process analyse uitvoeren, kies de foundation. Wil je wel leren hoe business process management zelf toe te passen en de alle BPMN diagramtechnieken en business process management technieken kunnen begrijpen en toepassen, kies practitioner.
Sysml & MBSE en Systems engineering
Veel model-based ontwerptalen worden gebruikt voor functionele analyse & specificatie. Systems Engineers echter hebben behoefte aan meer detail en het kunnen specificeren van technische zaken. De taal SysML is een extention op UML, en is bedoeld voor deze doelgroep. Uiteraard kun je nog steeds met SysML functionele specificaties in modellen vastleggen, maar ook technische specificaties en zelfs formules waarbij je visueel kunt aangeven welke objecten of concepten inputwaarden aanleveren voor de berekening en welke objecten of concepten outputwaarden gebruiken. SysML kent een 8-tal diagram technieken.
CSYSMP kent 2 niveau’s. Wil je sec kennis en inzicht in SysML taal en de modellen gemaakt met de diagramtechnieken maar niet zelf modelleren en analayse en ontwerp uitvoeren met SysML, kies de foundation. Wil je wel leren hoe SysML toe te passen in je analyses en ontwerpen en de consistentie te waarborgen, door bijvoorbeeld eem MBSE tool, kies practitioner.
AMBI
AMBI is een ICT opleiding uit de jaren 1988-2010, welke in 2014 -2016 weer opnieuw is opgezet op basis van het European Competence Framework. De basis AMBI kent 3 modulen met elk de focus op een deel van de informatiesysteem life-cyle. De module Business processes bekijkt de bedrijfskundige kant, welke de informatievoorziening gebruikt in hun bedrijfsprocessen. De module Applications bekijkt het informatiesysteem wat de informatievoorziening service levert aan de business. De module Infrastructures bekijkt de exploitatie en het beheer van de informatievoorziening waaronder o.a. applicaties, databases en netwerken.
BCS & IIBA
In de wereld zijn verschillende examen-bodies die zich ontfermen over een bepaalde discipline, zoals bijvoorbeeld Business analyse. Zo een examen-body definieert op basis van hun normen, waarden en best practices hoe business analyse moet worden uitgevoerd & toegepast. Dit gaat heel breed van governance, verandermanagement, opzetten van veranderingsprojecten tot aan implementeren van “solutions”. Twee bekende partijen die zich over business analyse gedachtegoed hebben ontfermd zijn IIBA (international institute of Business Analysis) en BCS (the British Computer Society).
IIBA en BCS hebben een aantal examens gedefinieerd voor concepten binnen de discipline Business Analysis. Onderstaande cursussen leiden op voor zo een examen.
Andere examen bodies zijn IREB, BITEXA, EXIN, APMG, PEOPLECERT, IPMA, NESMA, ISTQB, etc.
Grosso modo verschillen de examens niet veel, ze bevragen allemaal de discipline Business Analyse en de concepten daarbinnen. De manier van vraagstelling op het examen is vaak anders, om zo onderscheidend te zijn.
Copyright 2025 - CAI-Advies B.V.